Visvakantie Noorwegen-Spitbergen

Deze visvakantie is heel vet,

dus vis niet achter het net

Hoe kouder het water, hoe groter de vis

Dit was vroeger al zo.
En daarom vertrok de Santa Maria Manuela al zo’n 80 jaar geleden naar de rijke visgronden van Noorwegen en Spitsbergen.

Maar dit spreekwoord gaat nog steeds op.
Ook al is het nu geen gevecht meer op leven en dood in kleine bootjes onder gure omstandigheden.

De visvakantie in het kort 

Dory

Nu kun je in al luxe je hengel uitwerpen vanaf de Santa Maria Manuela onder het genot van een lekker drankje en een hapje. Vroeger werden de vissers afgezet in kleine bootjes, verdwaalden of zonken omdat ze teveel vis aan boord hadden. Toch zijn er aan boord nog twee van deze Dory’s voor wie echt wil ervaren hoe het er aan het begin van de vorige eeuw aan toe ging.

30 kilo

In augustus vertrekt de Santa Maria Manuela voor een 10 daagse vistrip naar de Noord-Atlantische oceaan. Hier zwemmen kabeljauwen van wel 30 kilo.
Meestal worden er vissen van zo’n 1,5 tot 5 kilo gevangen. Naast kabeljauw zwemt hier nog van alles, denk aan heilbot, roodbaars en koolvis.

Van Noorwegen naar Spitsbergen

Het schip start vanuit Tromso in Noord Noorwegen, doet verschillende visgronden aan en maakt een stop op Spitsbergen. Tromso ligt ongeveer 350 kilometer boven de poolcirkel en is de grootste stad van Noord-Noorwegen.
De stad heeft als bijnaam het Parijs van het noorden, het barst van de uitgaansgelegenheden, barretjes en restaurantjes waar gerechten van rondom de poolcirkel worden geserveerd.

Aurora borealis

Gedurende het winterseizoen trekken de kabeljauwen van de Barentszzee naar de kust van Lofoten, Vesterålen en Troms om kuit te schieten. Deze vissen horen tot dezelfde familie als de kabeljauw aan de kust, maar ze zijn veel groter omdat ze uit de rijke Barentszzee komen.  Een ervaren lokale visser neemt het schip mee naar de beste visgronden, met uitzicht op de spectaculaire Noorse fjorden. Het avondvissen wordt begeleid door de aurora borealis oftewel het Noorderlicht.

IJsberen

In de zomer smelt het ijs nabij Spitsbergen en komt de bijzondere flora en fauna naar boven. Denk aan poolvossen en rendieren. Op afgebrokkelde ijsschotsen zijn ijsberen woest op jacht naar zeehonden.

Vishaakjes

Veel visliefhebbers nemen natuurlijk hun eigen set hengels mee, maar ook op de Santa Maria Manuela is zeer professioneel visgerei aanwezig.

Verse vis

En uiteraard de kok die je vangst graag verwelkomt en omtovert tot een lekkernij op uw bord. Heb je zelf een lekker recept, verras de keukenbrigade en laat zien wat je in huis hebt.

Kabeljauw (Gadus Morhua) – 150 cm – 40 kg

zeilvakantie turkije

Activiteiten aan boord

De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip.

Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.

Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken

Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.

De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig.

Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.

Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht.

Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.

Meer bijzondere zeilreizen