Leuke Turkije weetjes

Leuke Turkije weetjes

Wil je weten hoe lekker het weer is in het paradijs? Klik dan snel hier
zeilvakantie
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (4)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (7)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise turkije weetjes (9)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (5)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (10)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (6)
zeilvakantie zeilen turkije griekenland blue cruise weetjes (3)

o De eerst mens die kon vliegen met vleugels komt uit Turkije. Hij dacht dat hij kon vliegen, was een beetje dom, kwam te dicht bij de zon en stortte neer. Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bosporus naar de stad Uskudar.

o Tulpen komen officieel uit Turkije, en niet uit Nederland! In 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote de tulpen naar Wenen. Van daaruit zijn ze in Nederland gekomen.

0 Duitsland is niet het enige land waar een grote Mercedes fabriek staat. Ook in Turkije worden Mercedessen gemaakt, in Istanbul om precies te zijn.

o Veel mensen beweren dat de Turkse Keuken echt heel goed is. Als je nog nooit Turks eten hebt gehad, zul je dit misschien niet geloven. Maar de Turkse keuken staat echt op de derde plaats in de wereldranglijst. Op de eerste en de tweede plaats staan de Chinese en de Franse keuken.

o Als je de film Troy hebt gezien, ken je waarschijnlijk ook wel het beroemde paard van Troje. Dit paard bestaat nog steeds, en staat in het plaatsje Troje in Turkije. Troje ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Canakkale, en is echt een bezoekje waard als je in Turkije bent!

o Ook de tempel van Artemis en het beroemde Mausoleum van Halicarnassus (een van de zeven wereldwonderen) staan in Turkije.

o In Turkije is veel minder criminaliteit dan in Nederland en dan in de meeste andere landen. Ook worden er in Turkije veel minder diefstallen gepleegd. Dit komt onder andere doordat Turkije een Islamitisch land is. In de Koran staat dat diefstal een groot misdrijf is. er zullen dus ook niet veel Turken een diefstal of een ander misdrijf plegen, als je bedenkt dat 98% moslim is.

o De yoghurt is oorspronkelijk door de Turken ontwikkeld. In Turkije is de “ayran”(een Turks yoghurtdrankje) dan ook heel populair.

o Vroeger heette Turkije “klein Azië”. Turkije heeft pas zijn huidige naam vanaf de hervormingen van Atatürk. Ook wel de Turkse vader genoemd, Mustafa Kemal.

o Het Christendom is voor het eerst in Turkije uitgevonden en verspreid.

o Julius Ceasar behaalde zijn overwinning in Amasya, een stadje ten oosten van Ankara. Na deze overwinning sprak hij de beroemde woorden; veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, en overwon)

o Het woord “Turk ” betekent sterk.

o Turkije heeft bijna 70 miljoen inwoners, en is een van de landen met de grootste toename van de bevolking. Jaarlijks groeit de Turkse bevolking dan ook met ongeveer 2.8%

o De eerste overdekte bazaar ter wereld staat in Istanbul. Hij werd in 1461 gebouwd en heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000m² Er zijn maar liefst 4.500 verschillende winkeltjes. Deze bazaar biedt aan zo’n 20.000 mensen werk. Dat betekent 1 Turk per m2. Het is echt een bezoekje waard als je in Istanbul bent!

o Turkije is een heel groot land, als je het vergelijkt met Nederland. Het is ongeveer even groot als Spanje en Frankrijk samen! Het is 21 keer zo groot als Nederland, en heeft een oppervlakte van ongeveer 774815km². Het heeft een kustlijn van 8300 kilometer. Het staat dan ook op de zesendertigste plaats van de grootste landen ter wereld.

o De huidige vlag van Turkije bestaat al vanaf 1 mei 1793. Het enige verschil met de vlag is, dat de vorm van de ster veranderd is.

o Het olieworstelen in Turkije bestaat al sinds 1360.

o Er wonen ongeveer 5 miljoen Turken in europa. 300.000 hiervan wonen in Nederland.

o De vroegere naam van Turkije was Anatolië. Anatolië betekent; Land van de moederzon.

o De achternamen zijn pas in 1934 in Turkije ingevoerd!

o De eerste rashond uit Turkije is de Kangal. Het is een herdershond, en komt uit het Anatolisch hooggebergte. De vertaling van Kangal is oerhond.

o Er spreken ruim 180 miljoen mensen Turks! Er zijn buiten Turkije om dus nog 110 miljoen mensen van andere afkomst die Turks spreken.

o Turkije is rijk aan grondstoffen. Een aantal van deze grondstoffen zijn; chroom, koper, ijzer, steenkool, bruinkool, zink, kwikzilver, aardolie, aardgas

o Ieder jaar komen er ruim 12 miljoen toeristen naar Turkije!