Gulet

Het begin van het zeilen in Turkije en Griekenland,
de Blue Cruise

De traditioneel gebouwde houten boten die de Blue Cruise langs de Turkse en Griekse kust verzorgen, worden Gulets genoemd. De Turkse naam Gulet is vermoedelijk afgeleid van het Franse ‘Goulette’, een scheepstype dat in de 18e eeuw langs de Franse kusten voer. Er zijn ook mensen die zeggen dat de naam afstamt van de Veneziaanse ‘Galiota’.

Gaffelgetuigd

De Gulet werd vroeger gebruikt als vrachtschip, vissersboot en als uitvalsbasis van de sponsduikers. Een echte Gulet heeft twee masten en is gaffelgetuigd. Inmiddels varen de schepen langs zo’n beetje alle kusten van de Middellandse zee.

Meezeilvakanties

De belangrijkste kenmerken van de vroegere houten vrachtschepen waren goede zeileigenschappen en een maximale ruimte onder dek. Die kenmerken hebben ongetwijfeld geleid tot de bouw van de moderne Gulets.

In de tachtiger jaren, toen in Turkije en Griekenland het toerisme op gang kwam,
is men dit soort schepen gaan bouwen voor meezeilvakanties naar het voorbeeld
van de traditionele gulets.

Klassiek Houten Schooner

Spijtig genoeg zijn bijna alle hedendaagse Gulets niet meer in staat om te zeilen. Het kostte ons dan ook meer dan twee jaar om zeilschip de GanGan te vinden, een van de laatste der zeilende mohikanen.
Anders dan op zogenaamde ‘scherpe’ zeiljachten gaat een Gulet nauwelijks schuin tijdens het zeilen. Onze 30.000 kilo wegende kolos snijdt stabiel door het blauwe water, zodat zowel de zeiler als de niet-zeiler zich op zijn gemak voelt.

Veel leefruimte

Elke hut heeft een eigen toilet en badkamer. ’s Zomers speelt het leven aan boord zich natuurlijk vooral af aan dek. Gulets hebben dan ook grote vlakke dekken waarop je heerlijk in de zon kunt zitten en liggen.
Je kunt aan boord altijd kiezen tussen schaduwrijke en zonnige zit- of ligplekken. Bijvoorbeeld op het achterdek onder de zonnetent.
Op het voordek biedt het grootzeil voldoende schaduw aan één kant en voldoende zon aan de ander. Alleen bij het overstag gaan dient de zonaanbidder te ruilen met de schaduwfan.

Lekker bruinen tijdens het zeilen
zeilvakantie Griekenland zeilen blue cruise Lefkas zakynthos kefalonia Ithaka preveza corfu Athene Ionian islands
Zon, zee en gezellige mensen, wat wil je nog meer

Beleef de zeilvakantie van je leven!