Datca

“Authentiek” Turkije

 

Op ongeveer 65 kilometer afstand van de badplaats Marmaris, ligt het rustige vissersdorpje Datca dat ongeveer 8000 inwoners telt. Datca ligt op een schiereiland en is omgeven door natuur.

De ligging is uniek: Ten noorden van het schiereiland bevindt zich de Egeïsche Zee en ten Zuiden van het eiland bevindt zich de Middellandse Zee.

Vanaf het schiereiland is er een panoramisch uitzicht op de Griekse eilanden Kos, Simi en Rhodos.

Doordat Datca net even wat verder van de luchthaven ligt dan andere plaatsen als Marmaris, is het nog niet bekend bij de toeristen. Datca is dan ook niet terug te vinden in de bekende vakantiebrochures.

Hierdoor kan men in Datca nog genieten van het “authentieke” Turkije.

Hoge zuurstofgehalte

Het vissersdorpje staat bekend om het hoge zuurstofgehalte in de lucht en de lage luchtvochtigheid. Door de altijd aanwezige koele bries, is het er ook in de heetste zomermaanden heerlijk vertoeven. In het plaatsje zijn voldoende restaurantjes waar men heerlijk en goedkoop kan genieten van de uitgebreide Turkse keuken.

De zee en de kustlijn zijn overweldigend mooi. In het plaatsje bevindt zich een zandstrand en er zijn veel stille baaitjes te vinden waar je heerlijk kunt snorkelen.

Natuurlijke warmwaterbron

Zeker een bezoek waard is de natuurlijke warmwaterbron in het centrum van Datça. Dit meertje voedt een kleine waterval, waar per minuut vier tot vijf ton water in de zee terecht komt.

Dankzij deze warmwaterbron, kan je er ook in de koudste wintermaanden zwemmen.

En loop je langs het strand….  hou dan je ogen open voor de beroemdste zeehond van Turkije: FOK BADEM

Big Bazaar

Op vrijdag en zaterdag is een bezoek aan de wekelijkse markt, waar je zeer voordelig groente, fruit en kleding kunt kopen ook zeker de moeite waard. 

Eski Datca

Op vier km van Datca bevindt zich “Eski Datca” oftewel “Oud Datca”. Op deze plek was ooit het oude centrum van Datca. Als je hier rondwandelt, heb je echt het idee dat de tijd eeuwen geleden is gestopt. Als je door de smalle steegjes loopt, kan je genieten van de oude architectuur van de woningen die nog overal intact is gebleven.

blue cruise zonnigzeilen zeilvakantie turkije griekenland zeilen datca (5)

Knidos (Cnidos)

Op de uiterste punt van het schiereiland liggen de ruines van de Dorische havenstad Knidos. In de Oudheid moesten schepen hier vaak wachten op een geschikte windrichting, zodat de kleine haven bijna altijd vol lag. Ook het schip dat de apostel Paulus vanuit Palestina naar Rome bracht moest hier noodgedwongen enige tijd voor anker.

Van de rond 500 v. Chr. gestichte plaats herken je nog de (zuidelijke) handelshaven en de ten noorden daarvan gelegen Triremenhaven, met aanlegplaatsen voor oorlogsschepen. Verder zijn delen van een marktplein, een necropolis, een stadsmuur en twee theaters bewaard gebleven. Evenals de fundamenten van een ronde tempel, waarin het beeld van de Aphrodite van Knidos stond opgesteld, dat bezoekers uit het hele Romeinse Rijk aantrok.

Knidos is vanuit Datca te bereiken over een 40 km lange weg. De excursie kan ook worden gemaakt met de boot. Elk seizoen heeft zijn eigen diversiteit en schoonheid aan bloemen en planten. De maanden maart en april zijn het allermooist. Hele bergwanden zijn gekleurd door de wilde margrieten en klaprozen.

Excursies vanuit Datca

Vanuit Datca zijn er verschillende excursies te ondernemen. Hieronder een overzicht van de tripjes welke gemaakt kunnen worden.

o Een bezoek aan één van de Griekse eilanden Kos, Simi of Rhodos. Vanuit de stad Datca kunnen deze eilanden bezocht worden.

o Een dagtocht naar de Turkse badplaats Bodrum (in de zomer gaat dagelijks de veerboot)

o Een dagtocht naar de Turkse badplaats Marmaris. Er is een lange boulevard, waar de gulets liggen met gezellige restaurantjes en natuurlijk de GrandBazaar waar je goed kunt shoppen. Hier vandaan kan je ook een leuke jeepsafari maken

o Een bezoek aan Knidos, waar men overblijfselen van een oude Romeinse stad kan aanschouwen

o Tour over het schiereiland naar de Ecofarm Knidia, hier krijg je een interessante rondleiding en kan je genieten van een (ecologisch) drankje en een hapje

o Een bezoek aan “Eski Datca” oftewel “Oud Datca”

o Ervaar het echte Turkije met de village-tour

o De onderwaterwereld van Turkije ontdekken: voor 2 duiken inclusief materialen en lunch ben je ongeveer 80 Lira kwijt

o Donkey-trekking door de binnenlanden

o Tevens zijn er vele watersportmogelijkheden zoals kitesurfen en windsurfen

o Een fishing tour is ware belevenis

o Een bezoek aan de Olive Farm is ook echt een must. Je krijgt te zien hoe olijfolie, olijfshampoo, olijfzeep, olijfcreme etc wordt gemaakt. Op alle producten ontvang je 15% korting

blue cruise zonnigzeilen zeilvakantie turkije griekenland zeilen datca (15)

Klimaat Datca

Het klimaat in Datca is bijzonder aangenaam. Zowel in de zomer als in de winter. Een frisse wind zorgt afkoeling. De lucht staat bekend als zeer zuiver en dus zeer gezond.

In Datça schijnt 300 van de 365 dagen de zon!

De gemiddelde dag/nacht temperatuur in Datça is:

J F M A M J J A S O N D
Dag
15
16
18
21
25
30
33
33
29
24
22
17
Nacht
6
7
8
11
15
19
21
21
17
13
11
8

Zeilvakantie op compleet verzorgde Blue Cruise, Zeilen in Turkije met ZonnigZeilen

Klik hierboven voor een indruk van onze zeilcruise (gemaakt door kunstenaar/filmmaker
Robin Jongerden) Kijk deze film full screen want hij is helemaal HD!