Vreemde valuta

Geld wisselen of pinnen?

Tijdens de zeilvakantie zijn er verschillende mogelijkheden om te pinnen. Je kan bij aankomst op de luchthaven al geld pinnen, hier staan wanneer je naar buiten loopt al een aantal pinautomaten aanwezig. Het is overigens ook mogelijk om in Datca (de opstaphaven is) te pinnen. Direct geld uit een pinautomaat halen is voordeliger dan euro’s omwisselen in Turkse Lira’s op een wisselkantoor. De koers op de Turkse luchthaven is dan ook voordeliger dan op de wisselkantoren in Nederland. De wisselkantoren op het vliegveld zijn altijd open als er vliegtuigen arriveren. Tegenwoordig kan je overigens in bijna alle winkeltjes en restaurantjes pinnen. Je hebt dus eigenlijk alleen wat Turkse lira’s nodig wanneer je een terrasje pakt of voor bijvoorbeeld souvenirtjes voor het thuisfront.

Pinnen

In de opstaphaven waar we liggen (Datca) is een pinautomaat aanwezig. Wanneer je vanuit de haven de hoofdstraat van Datca in loopt, zit aan de linkerkant  de pinautomaat van de “Halkbank”. Hoewel er nog wat andere mogelijkheden zijn om te pinnen (bijv. in Orhaniye en in AkTur/Akbuku) is het ’t handigst om in Datca of op het vliegveld te pinnen.

Er zijn verschillende geldautomaten. Je kunt hiervoor gewoon je Europas gebruiken, mits de vermeldingen ‘EC’, ‘Cirrus’, ‘Maestro’ of ‘EDC’ op je pas vermeld staan. Met een Visa Card of Euro/Mastercard kun je ook bij enkele banken pinnen. Met Diners Club en American Express creditcards kun je slechts respectievelijk bij Kocbanken en AKMATIC banken geld opnemen. Let op: in Turkije komt eerst het geld uit de automaat en daarna pas je bankpas. Vergeet dus niet je om je bankpas eruit te halen!!

Geld- en Travellers-cheques kun je in Turkije bij alle banken snel en met relatief weinig kosten wisselen. Creditcards worden alleen in grotere winkels geaccepteerd. Hoewel de Turkse Lira het wettig betaalmiddel in Turkije is, accepteert men op de toeristische plaatsen in de meeste winkels en restaurants tegenwoordig ook de Euro als betaalmiddel. Ze berekenen dan meestal wel hun eigen ‘wisselkoers’ en dat is over het algemeen niet in jouw voordeel. In authentieke Turkse plaatsjes en op lokale markten accepteert men echter meestal alleen de Turkse Lira. Banken en postkantoren zijn in het weekend gesloten. De vergoeding voor eventuele excursies reken je ter plaatse af. In Euro’s of in Turks geld.

Wisselkoers

De koers van de Turkse Lira kan fluctueren. Indien je Turkse Lira in Nederland weer wilt terug wisselen, wordt vaak een lagere koers gehanteerd. Het is daarom niet verstandig om teveel Turkse Lira over te houden en mee terug te nemen naar huis.

Fooi bemanning

Na afloop van de cruise is het gebruikelijk om de bemanning een fooi geven, deze zijn niet bij onze prijzen inbegrepen. De bemanning heeft natuurlijk  een hele week voor jullie gezorgd. Veel passagiers vragen ons wat een passende fooi is. Je bepaalt zelf of en hoeveel fooi je wilt geven aan de bemanning. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe tevreden je bent over de service aan boord. Indicatie van de fooi voor de bemanning is € 2,- per bemanningslid per dag. Voel je dus niet verplicht, maar mochten jullie tevreden zijn dan wordt het zeker op prijs gesteld.