Diner aan land

Diner aan land, heerlijke afwisseling

Voor de afwisseling van de diners aan boord, ga je in Turkije twee keer per week in een van de gezellige restaurantjes in de baaitjes of vissersplaatsje aan land eten. Op de Griekse cruise zijn alle diners aan land, simpelweg omdat het te leuk is om de verschillende Ionische eilanden te ontdekken. Deze diners zijn niet inbegrepen en zijn voor eigen rekening. Afhankelijk van wat en waar je gaat eten (+drinken), zijn de kosten voor een diner aan land  circa tussen de  € 10,- en € 20,- per persoon.

Je kunt uiteraard zelf kiezen waar je wilt eten, ga je voor een broodje kebap of een driegangendiner. Je mag het allemaal zelf bepalen. Je kan er voor kiezen om met alle zonnige zeilers te gaan eten of misschien vind je het een keer leuk om alleen met je partner of je familie / groepje vrienden uit eten te gaan. Je bent daar helemaal vrij in.

Voor de zonnige zeilers op de Turkse zeilvakantie geldt dat wanneer jullie in bijvoorbeeld Simi of Selimiye zijn, daar hele goede restaurants zijn, die je eigenlijk niet mag overslaan. Dus wil je vaker aan land eten, overleg dit dan met de kok. Echte aanraders zijn: Mythos Restaurant op Symi. Dit restaurant noemen ze het Terrrace restaurant en zit aan de linkerkant van de haven wanneer je Simi binnen vaart. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op de haven. Voor 29 euro krijg je kleine gerechtjes, totdat jij Stop zegt (meestal ongeveer 12 gerechtjes die je met z’n tweeën deelt). Er is nog een restaurant waar je voor 25 euro onbeperkt Griekse gerechten kunt eten. Dit restaurant heet Pantelis. Je zit hier direct aan de haven. Leuke bediening en heerlijke gerechten voor een prima prijs. In de haven van Simi op de hoek zit een Gyroszaakje waar ze heerlijke broodjes voor een paar euro verkopen, ook lekker!

Simi

En op Simi hebben ze een goed visrestaurant, dit heet Manos, super lekker maar wel prijzig! Wil je echt typisch Grieks eten dan kan je naar Volos, dit restaurant zit na de werf op het puntje van Simi met een geweldig uitzicht op de haven en je kan aan de taxi vragen of hij je naar de Molen brengt. En wil je smikkelen van verfijnde gerechten dan is “The Muses” een aanrader!!!! , lees de beoordelingen maar op Tripadvisor.

Selimiye

In Selimiye zit het Aurora restaurant, gerund door een Zweedse vrouw met haar exentrieke Turkse man. Ze serveren heerlijke kleine hapjes als voorgerecht, maar die je ook als tapas kan delen met z’n allen. Ik geef altijd het advies om eerst de voorgerechten te bestellen en daarna pas de hoofdgerechten, want meestal heb je hier al genoeg aan. Dit restaurant is net iets duurder (voorgerechten tussen de 7 en 15 lira, hoofgerechten tussen de 20 en 30 lira), dan de locale restaurantjes, maar dan krijg je wel speciale gerechten en de setting is erg romantisch.

Datca

Een van de aanraders in de haven Datca is Kaptan’s place, een heerlijk visrestaurant gerund door een lieve familie. Elke dag verse vis en een gezellig uitzicht op de haven.  Aan de andere kant van de haven van Datca zijn veel restaurantjes aan het strand te vinden, zoals bijv Kekik, waar je romantisch kunt zitten met je voeten in het zand.

Koffie

En dan nog wat tips vwb de koffietentjes:

Op Simi kan je bijna overal de beroemde frappé’s bestellen.

In Selimiye serveren ze heerlijke koffie bij Paprika

En in Datca moet je bij Machu Pichu zijn.

Nog even voor de goede orde, dit zijn slechts een aantal tips! Het zijn restaurants waar wij zelf goede ervaringen mee hebben, maar wij staan natuurlijk niet garant voor de kwaliteit van deze restaurants. Het barst van de leuke restaurantjes en jullie kunnen zelf doen wat jullie willen uiteraard!

Deze etentjes zijn niet inbegrepen en deze reken je zelf ter plaatse af in het restaurant. Voor een voor-, hoofd-, en nagerecht in de restaurants in de baaitjes moet je rekenen op een prijs zo rond de 25 lira (+/- € 12,50)  per persoon, exclusief drankjes. Wanneer jullie in een haven of vissersdorp aan land gaan voor het diner kun je zelfs voor nog minder uit eten. Afhankelijk van je wensen natuurlijk.

Als je verder aan land iets wilt drinken of eten, dien je dit ook zelf te bekostigen. Als je iets wilt kopen op de markt of in een klein winkeltje, houd er dan rekening mee dat in de dorpjes en kleine havenstadjes meestal alleen Turkse Lira worden geaccepteerd. Op sommige plaatsen accepteert men ook Euro’s, maar vraag het van te voren eerst even.