Kaapverdië

Ontdek de magische onderwaterwereld van Kaapverdië
& verwonder je over de mysterieuze woestijnen die overgaan in weelderige tropische loofbossen

Of je nu een ervaren duiker bent of dit is de eerste keer dat je een kijkje neemt in de magische onderwaterwereld,
Kaapverdië is de place to be. De  eilandgroep heeft een unieke mix van tropische en Mediterrane biodiversiteit.
Naast spectaculaire onderwater kliffen barst het er van de vis. Scholen groupers, barracuda’s
of papegaaivissen trekken aan je duikersbril voorbij. De instructeurs  weten precies waar de interessante wrakken liggen,
het water is uiteraard kraakhelder en nog eens op aangename temperatuur ook.

De zeilreis van dag tot dag in het kort

Dag 1:
Aanmonsteren op de Santa Maria Manuela op het Eiland Sal. Hier bevindt zich het internationale vliegveld, er kan rechtstreeks gevlogen worden op Kaapverdië. Sal is het populairst van alle Kaapverdische eilanden, niet vreemd met z’n ellenlange zandstranden, bruisende nachtleven en ongekende mogelijkheden voor watersporten.

De eerste dag is het aan te raden om de vulkaan Pedra de Lume te bezoeken. Een bremzout meer in een oude vulkaankrater, bijzonder om te zien en als je een verfrissende duik neemt merk je dat je onmogelijk kan zinken door het zoute water.

Dag 2 & 3:
In de ochtend zeilen we naar Santa Maria, een van de beste duikspots van de hele archipel. We hebben twee dagen de tijd nodig om hier alle hoogtepunten te zien.

De duikers hebben de plek Choclasse genoemd, een groot plateau met geel koraal. Hier bevinden zich grote scholen tonijn, Atlantische zeilvissen en met een beetje geluk zelfs haaien. De duikdiepte is tussen de 13 en 30 meter.

In de avond vertrekt de Santa Maria Manuela naar São Vincente.

Dag 4:
Aangekomen in Mindelo op het eiland São Vincente valt gelijk de enorm relaxte sfeer op.

Dobberende jachten voor anker voor de haven, de zon schijnt er 365 dagen per jaar.

Koloniale villa’s met uitzicht over de baai. Mindelo wordt niet voor niets gezien als de Kaapverdische variant op de Franse Riviera.

.
Het hoogtepunt in Mindelo is ongetwijfeld het jaarlijkse carnaval wat hier, net als in de Verenigde Staten, Mardi Gras wordt genoemd. Met verentooien, schaars geklede dames en praalwagens doet het niet onder voor het carnaval van Rio.

In een sportieve bui? Beklim de 750 meter hoge Mount Verde, de hoogste berg van São Vincente, met als beloning een waanzinnig uitzicht over de stad, de baai en de oceaan.

Dag 6:
De Santa Maria Manuela zal afmeren in de haven van São Miguel, de grootste van de negen eilanden die samen de archipel Ilhas de Cabo Verde vormen (Eilanden van de Groene Kaap). We gaan het eiland verkennen met een gids. Dit is natuurlijk niet verplicht, je kan ook zelf op pad gaan.

Dit eiland is het beste per huurauto te ontdekken. Huur vooral geen al te grote auto, dan  kom je klem te zitten in de kleine straatjes, paadjes en weggetjes die vaak zeer steil zijn.

Ook São Miguel is een vulkanisch eiland, vreemd genoeg liggen de eilanden op dezelfde breuklijn die ook de vulkanen van IJsland voeden. Nou zijn op IJsland de thermische baden een van de grootste toeristische trekpleisters, maar op de Azoren, en dan vooral op São Miguel, zijn ze gewoon ook te vinden.

.
In het westen van het eiland vind je de Termas de Ferraria, een baai die in rechtstreeks contact staat met de oceaan maar vermengd wordt met het geothermisch verwarmde zeewater zodat je ronddobbert in een warm zeebad van 30 graden.

São Miguel barst van deze verrassingen, thermische watervallen, geisers. Het is net IJsland maar dan met een heerlijk klimaat.

Dag 7:

De trip zit erop. Deze zeilreis kan natuurlijk uitstekend worden gecombineerd met een verlenging op een van de eilanden naar keuze.

Of met een stedentrip naar Lissabon of een autovakantie door het prachtige Portugal.

Zeil alvast even mee en droom lekker weg…

beach house cabo verde

Activiteiten aan boord

De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip.

Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.

Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken. Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.

De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig. Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.

Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht.

Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.

incentive

Combinatie met stedentrip Lissabon

Met www.flytap.com is het mogelijk om een combinatie te maken met Lissabon zonder extra meerkosten. Je vliegt dus op Lissabon en verblijft hier een aantal dagen voorafgaande aan de expeditie in Madeira. Je kiest zelf wanneer je naar Madeira vliegt. De prijs van het retourvliegticket blijft hetzelfde.

Ideaal om het bruisende Lissabon eindelijk of juist weer! te bezoeken. De combinatie met het levendige Lissabon en vervolgens de adembenemende natuur van Madeira en Porto Santo is werkelijk briljant!

Het is aan te raden om dit een dag voor vertrek te doen en nog een hotelovernachting aan land te plannen, zodat je in ieder geval op tijd kan aanmonsteren aan boord van de Santa Maria Manuela.

Vanaf 2018 ligt ons zeilschip de Vrouwe Johanna in Lissabon. Het is dan ook mogelijk om een dagtocht met ons op de Taag te doen. Verder hebben we natuurlijk een heleboel tips over de highlights van Lissabon 🙂

Meer bijzondere zeilreizen