De Azoren

Ontdek de exotische parels van Portugal

Al zeilend eilandhoppen op de paradijselijke vulkanische eilanden van de Azoren

De zevendaagse zeiltocht bij de Azoren is er eentje waarbij je aandacht geen seconde mag verslappen.
De kans dat je hier de grote blauwe vinvis, een walvissoort, tegen het lijf zwemt is zeer groot.
Mocht je toch even wegdommelen, gelukkig heeft de Santa Maria Manuela een zeer oplettende bemanning

Hieronder de zeilreis van dag tot dag in het kort

Dag 1:
We beginnen in de haven van Terciera, de aanmonsterdag vanaf 5 uur is het schip beschikbaar, na de veiligheidsbriefing wordt het diner geserveerd.

Dag 2:
Deze tweede dag kunnen we gelijk gebruiken om het populairste eiland van de Azoren te verkennen. Al wandelend door de smalle steegjes van Angra do Heroísmo, de oudste stad van de Azoren, wordt al snel duidelijk waarom dit eeuwenoude centrum op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt.

Schitterende oude kathedralen afgewisseld met levendige pleintjes met gezellig gevulde terrasjes.

.
Vergeet ook niet om Monte Brasil te beklimmen, het uitzicht over de stad, de haven waar de Santa Maria Manuele ligt afgemeerd en de oceaan is adembenemend.

Of huur een auto en ontdek de overweldigende natuur van Terciera, het vulkanische eiland staat bekend om zijn kleurschakeringen en blauwe hortensia velden.

Genoeg gezien? Neem een duik in terciera’s bekendste badplaats Praia da Vitória. Wel weer op tijd aan boord zijn want ’s avonds zeilt de Santa Maria Manuela uit naar Graciosa.

Dag 3:
Graciosa heet niet voor niets zo.
Het kleinste eiland van de Azoren is inderdaad een gracieuze verschijning.

Het wordt ook wel het witte eiland genoemd, met witte huisjes. Door de geologische omstandigheden produceert het eiland witte klei voor witte bakstenen die afkomstig is van de witte bergen.

De Santa Maria Manuela gaat voor anker bij het mooiste strand van het eiland. Tijd om te snorkelen, suppen en kajakken. Maar vooral ook tijd voor een barbecue op het strand. Wie weet met een zelf gevangen vis op de gril.

Geen zin in alle waterpret. Trek er lekker op uit en ontdek het gracieuze eiland dat bekend staat om zijn relaxte sfeer en gemoedelijke inwoners.

Op Graciosa heeft niemand haast.

Dag 4:
São Jorge Island De kans om walvissen te spotten is volgens de kapitein al zeilend naar dit eiland het grootst. Eenmaal aangekomen vallen gelijk de steile rotswanden en spectaculaire kliffen op. Ook staat het eiland bekend op zijn kristalheldere meren en natuurlijke zwembaden.

En, om zijn heerlijke kaas. De Nederlandse bezoeker van Sao Jorge kan het eiland niet verlaten zonder te proeven van deze heerlijke ‘streek’lekkernij. De Queijo São Jorge wordt namelijk gemaakt van de melk van Hollandse koeien die staan te grazen van het heerlijke Portugese gras.

Dag 5:
We maken de oversteek tussen São Jorge en São Miguel, een heerlijke dag op volle zee. Volop kans om dolfijnen of walvissen te spotten.
Eindelijk eens dat goede boek uit te lezen of gewoon genieten van de fantastische zeiltocht.

Dag 6:
De Santa Maria Manuela zal afmeren in de haven van São Miguel, de grootste van de negen eilanden die samen de archipel de azoren vormen.

We gaan het eiland verkennen met een gids. Dit is natuurlijk niet verplicht, je kan ook zelf op pad gaan.

Dit eiland is het beste per huurauto te ontdekken. Huur vooral geen al te grote auto, dan  kom je klem te zitten in de kleine straatjes, paadjes en weggetjes die vaak zeer steil zijn.

Ook São Miguel is een vulkanisch eiland, vreemd genoeg liggen de eilanden op dezelfde breuklijn die ook de vulkanen van IJsland voeden. Nou zijn op IJsland de thermische baden een van de grootste toeristische trekpleisters, maar op de Azoren, en dan vooral op São Miguel, zijn ze gewoon ook te vinden.

.
In het westen van het eiland vind je de Termas de Ferraria, een baai die in rechtstreeks contact staat met de oceaan maar vermengd wordt met het geothermisch verwarmde zeewater zodat je ronddobbert in een warm zeebad van 30 graden.

São Miguel barst van deze verrassingen, thermische watervallen, geisers. Het is net IJsland maar dan met een heerlijk klimaat.

Dag 7:

De trip zit erop. Deze zeilreis kan natuurlijk uitstekend worden gecombineerd met een verlenging op een van de eilanden naar keuze.

Of met een stedentrip naar Lissabon of een autovakantie door het prachtige Portugal.

Zeil alvast even mee en droom lekker weg…

Activiteiten aan boord

De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip.

Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.

Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken

Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.

De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig.

Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.

Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht.

Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.

Combinatie met stedentrip Lissabon

Met www.flytap.com is het mogelijk om een combinatie te maken met Lissabon zonder extra meerkosten. Je vliegt dus op Lissabon en verblijft hier een aantal dagen voorafgaande aan de expeditie in Madeira. Je kiest zelf wanneer je naar Madeira vliegt. De prijs van het retourvliegticket blijft hetzelfde.

Ideaal om het bruisende Lissabon eindelijk of juist weer! te bezoeken. De combinatie met het levendige Lissabon en vervolgens de adembenemende natuur van Madeira en Porto Santo is werkelijk briljant!

Het is aan te raden om dit een dag voor vertrek te doen en nog een hotelovernachting aan land te plannen, zodat je in ieder geval op tijd kan aanmonsteren aan boord van de Santa Maria Manuela.

Vanaf 2018 ligt ons zeilschip de Vrouwe Johanna in Lissabon. Het is dan ook mogelijk om een dagtocht met ons op de Taag te doen. Verder hebben we natuurlijk een heleboel tips over de highlights van Lissabon 🙂

Meer bijzondere zeilreizen