Madeira & Porto Santo

De betoverende eilanden van Portugal

Zeilen van Madeira naar Porto Santo met tussenstops op Porto Moniz en  Ponta de São Lourenço

Deze 5 daagse zeiltocht brengt je van het bloemeneiland Madeira naar haar zustereiland Porto Santo.
Een afstand van ruim 70 kilometer oftewel 38 nautische mijlen.

Dag 1:
Welkom aan boord van de Santa Maria Manuela in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Bezoek de botanische tuinen, de overdekte Mercado des Lavradores of het museum van Cristiano Ronaldo. De eerste nacht verblijf je in deze eeuwenoude stad.

Dag 2:
We zeilen naar Porto Moniz – het aquarium van Madeira. Dit dorpje heeft indrukwekkende lavarotsen die bij vloed onderlopen en zo natuurlijke zwembaden vormen. Een duik in een van deze schitterende infinity pools is een must. Breng ook een bezoek aan het echte aquarium in het oude fort Sao Joao Batista waar je de vele vissoorten van de regio in levende lijve kunt bewonderen.

Dag 3:
Zeilen naar Porto Santo, we komen ’s avonds laat aan en zullen voor anker gaan voor wat in de volksmond het gouden eiland wordt genoemd. Dit vanwege het golvende lichtbruine landschap en het kilometerslange zandstrand.

Dag 4:
Liefhebbers van zon, zee en strand worden gelukkig van dit kleine eiland. Maar ook kajakkers, duikers, (wind)surfers en golfers zullen Porto Santo- vertaald als heilige haven- in hun hart sluiten.

Eind van de dag zet de Santa Maria Manuela weer zeil. We stoppen nog bij het  schiereiland Ponta de São Lourenço. In dit natuurreservaat kun je prachtige wandelingen maken en vele beschermde vogelsoorten ontdekken. Heb je heel veel geluk dan spot je de Mediterrane monniksrob zwemmend tussen de rotsen.

Dag 5:
In het begin van de middag zeilt de Santa Maria Manuela de haven van Funchal weer binnen. Een ervaring rijker.

Deze trip kan natuurlijk uitstekend worden gecombineerd met een verlenging op het eiland, een stedentrip naar Lissabon of een autovakantie door het prachtige Portugal.

Onontdekte paradijkselijke parels van Portugal

Bloemeneiland Madeira

Madeira, het bloemeneiland vanwege haar groene en exotische flora en fauna, heeft een erg prettig klimaat. De warmte is aangenaam door de lage luchtvochtigheidsgraad, daarom kan het klimaat ook wel subtropisch worden genoemd. Het water is heerlijk warm door de warme Golfstroom en heeft een gemiddelde temperatuur van 20°C.

Het 57 kilometer lange eiland is zeer populair bij wandelaars en natuurliefhebbers en wordt dan ook niet voor niets de drijvende tuin genoemd. Meer dan de helft van het eiland, inclusief de twee onbewoonde eilanden Desertas en Salvagens, staan op de  UNESCO werelderfgoedlijst. Desertas wordt voornamelijk gebruikt als broedgebied voor zeldzame diersoorten. Het groepje eilanden kan alleen onder begeleiding bezocht worden.

Naast de natuur is een bezoek aan de hoofdstad Funchal ook een aanrader. Van de half miljoen bezoekers die jaarlijks Madeira bezoeken, verblijft meer dan de helft in de groene hoofdstad waar de huizen op de hellingen boven de baai dicht tegen elkaar gebouwd zijn. Luxe hotels en resorts, winkelstraten, restaurantjes en pubs worden afgewisseld met tuinen vol prachtige bloemen.

Van oorsprong is Madeira een vulkanisch eiland  en daardoor heeft de kustlijn slechts een paar mooie zandstrandjes en bestaat de rest uit spectaculair steile rotsen en bergen.

Paradijselijk Porto Santo

Voor prachtige stranden gaan we 70 kilometer ten noorden van Madeira naar Porto Santo. Dit eiland wordt ook wel het geheim van Portugal genoemd. Het heeft alle kenmerken van een paradijs en toch is het niet toeristisch. Golfers, watersporters en strandliefhebbers die het eiland bezoeken willen waarschijnlijk nooit meer naar huis.

zeilen madeira (12)

Hier heerst een droger klimaat en het eiland is een stuk vlakker. Madeira is voornamelijk rotsachtig en heeft alsnog veel begroeiing en watervallen. Daarentegen heeft Porto Santo weer een heel mooi zandstrand van maar liefst negen kilometer lang! Met een beetje geluk kunnen we tijdens de zeiltocht tussen Madeira en Porto Santo dolfijnen en walvissen zien.

Activiteiten aan boord

De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip. Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.

Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken. Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken

Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.

De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig.

Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.

Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht. Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.

Combinatie met stedentrip Lissabon

Met www.flytap.com is het mogelijk om een combinatie te maken met Lissabon zonder extra meerkosten. Je vliegt dus op Lissabon en verblijft hier een aantal dagen voorafgaande aan de expeditie in Madeira. Je kiest zelf wanneer je naar Madeira vliegt. De prijs van het retourvliegticket blijft hetzelfde.

Ideaal om het bruisende Lissabon eindelijk of juist weer! te bezoeken. De combinatie met het levendige Lissabon en vervolgens de adembenemende natuur van Madeira en Porto Santo is werkelijk briljant!

Het is aan te raden om een dag voor afvaart in Madeira aanwezig te zijn en dus een hotelovernachting aan land te plannen, zodat je in ieder geval op tijd kan aanmonsteren aan boord van de Santa Maria Manuela.

Vanaf 2018 ligt ons zeilschip de Vrouwe Johanna in Lissabon. Het is dan ook mogelijk om een dagtocht met ons op de Taag te doen. Verder hebben we natuurlijk een heleboel tips over de highlights van Lissabon

Meer bijzondere zeilreizen