Algarve & Tanger

Op ontdekkingsreis van Europa naar Noord-Afrika

In slaap gewiegd worden met de Fado in Lissabon en ontwaken met het ochtendgebed in Tanger

Van het Portugese Lissabon naar het Marokkaanse Tanger.
Twee verschillende culturen, maar met een enorme gezamenlijke geschiedenis.
Met alleen de Straat van Gibraltar als grens. Waan je zeven dagen in het sprookje Duizend-en-één-nacht.

De zeilreis van dag tot dag in het kort

Dag 1:

Aanmonsteren in Lissabon, de Santa Maria Manuela’s thuishaven is gelegen naast het beroemde Ocenario de Lisboa, een van de grootste en meest indrukwekkende aquariums ter wereld. Vanaf 17:00 ben je welkom aan boord.

Maar daarvoor is het zeker de moeite waard om het aquarium te bezoeken. Vooral de grote tank in het midden is spectaculair met haaien, roggen en gigantische blauwvin tonijnen. Het aquarium wil een beeld geven van het complete onderwaterleven.

Eenmaal aan boord volgt de veiligheidsbriefing en na het diner wordt er nachtelijk gezeild naar de Algarve. Het avontuur gaat beginnen.

Dag 2:

Ongeveer rond het middaguur komen we aan in Portimão.
De Santa Maria Manuela gaat voor anker voor het beroemde strand van Praia da Rocha, tijd dus om te zwemmen, snorkelen, kajakken en suppen.

En er is een facultatieve excursie naar de spectaculaire grotten van Benagil die alleen via het water te bereiken zijn. Volgens sommigen de mooiste grotten ter wereld, maar oordeel vooral zelf.

In de avond wordt het zeil weer gezet om de straat van Gibraltar over te steken richting Tanger.

Dag 3:

De Santa Maria Manuela meert af in de haven van Tanger. Beroemd van de Marokko schilderijen van Matisse. De mengeling van culturen in deze oudste stad van Marokko heeft in de loop der jaar grote schrijvers als Paul Bowles, William S. Burroughs en Jack Kerouac geïnspireerd. Er is door de bemanning van het schip een diner georganiseerd in de stad. Uiteraard kun je ook zelf op pad.

Dag 4:

Wakker worden door het gezang van het ochtendgebed, ontbijten aan boord van de Santa Maria Manuela. Hierna is een citytrip met een gids georganiseerd. Maar uiteraard kan je ook zelf door de eeuwenoude straatjes gaan slenteren.

Afdingen en verdwalen in de Medina en een bezoek brengen aan de Kasbah van Tanger, vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht over de Straat van Gibraltar.

.

Bij helder weer kun je twee continenten tegelijk aanschouwen, er zijn niet veel plekken op de wereld waar dit kan. In de avond vertrekt het schip weer naar Europese wateren. Dus heb je in een dag ook nog eens twee werelddelen bezeild.

Dag 5:

Aankomt in Portimão. De passagiers die voor de korte trip hebben gekozen kunnen hier van  boord. Voor de gasten die aan boord blijven de kans om de stad beter te leren kennen.

Portimão is de thuishaven van de grootste sardinesvloot van Portugal, een bezoek aan de dagelijkse vismarkt is dan ook een aanrader.

Het nieuwe grote shoppingcenter is gevestigd aan de rand van de stad.

Dag 6:

De terugweg naar Lissabon wordt ingezet, maar eerst nog gaat de Santa Maria Manuela voor anker bij Sesimbra, de plek waar Lisboa’s locals naar het strand gaan.

Nog even genieten van het heerlijke klimaat en het fantastische zwemwater.

Er is een excursie mogelijk naar het hippe schiereiland Troia, het Ibiza van Portugal.

.

Geen zin in excursies? Klim omhoog net achter het strand, er staat een gigantisch fort dat de hele heuvel in beslag neemt.

Hier hebben de Moren en de Christenen elkaar het leven behoorlijk zuur gemaakt. Nu is het een fantastisch uitzichtpunt en een startpunt voor een mooie wandeling.

Bezoek ook even de fraai gedecoreerde kerk in het fort.

Dag 7:

Een korte zeiltocht over de Taag richting de thuishaven van de Santa Maria Manuela.

Wel nog even met het prachtige uitzicht over de stad vanaf het water.

Het is een goed idee om nog wat langer in deze magische stad te blijven of om de spectaculaire kusten van Portugal verder te ontdekken met een autotrip.

Zeil alvast even mee en droom lekker weg…

Activiteiten aan boord

De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip.

Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.

Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken. Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.

De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig. Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.

Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht.

Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.

Combinatie met stedentrip

Lissabon, Faro, Portimao, Lagos, of op het strand in Albufeira

Met www.flytap.com is het mogelijk om een combinatie te maken met Lissabon zonder extra meerkosten. Je vliegt dus op Lissabon en verblijft hier een aantal dagen voorafgaande aan de expeditie in Madeira.

Je kiest zelf wanneer je naar Madeira vliegt. De prijs van het retourvliegticket blijft hetzelfde.

Ideaal om het bruisende Lissabon eindelijk of juist weer! te bezoeken.

De combinatie met het levendige Lissabon en vervolgens de adembenemende natuur van Madeira en Porto Santo is werkelijk briljant!

Het is aan te raden om dit een dag voor vertrek te doen en nog een hotelovernachting aan land te plannen, zodat je in ieder geval op tijd kan aanmonsteren aan boord van de Santa Maria Manuela.

Vanaf 2018 ligt ons zeilschip de Vrouwe Johanna in Lissabon. Het is dan ook mogelijk om een dagtocht met ons op de Taag te doen.

En we hebben natuurlijk een heleboel tips over de highlights van Lissabon 🙂

Meer bijzondere zeilreizen